Välkommen till nyhetsbrev nummer två som handlar om en superfin intervju jag gjorde med min vän, hur det känns att bli lurad och ett oväntat tågmöte. Nu åker vi! 🙂


Intervju med Karin

[artikel]

Två kuddar i en soffa. Korsstygnsbroderer som täcker hela ytan i geometriska mönster. Färgställning i beige, grå, mörkblå och vitt.

Nu är intervjustudien om skapande igång! Så fantastiskt att få dyka in i en annan människas värld. För en stund stanna upp och dröja vid frågan – varför skapar vi…? Vad händer i oss när händerna får gå?

Under nästan en timme satt vi på ett mysigt bibliotek och lät samtalet vindla sig fram med utgångspunkt i en enda fråga.

Tänk dig tillbaka till ett tillfälle och en plats då du skapade något tredimensionellt. Berätta vad du hade i dina tankar när du arbetade med projektet.

Karin stannar upp en kort stund och funderar högt… ”Tredimensionellt…det kan ju vara nästan vad som helst…” Men så faller hon in i ett minne från många år tillbaka.

Lyssna på klippet…

Lite senare i intervjun funderar hon över hur det känns i kroppen.

”Det blir som något slags inre lugn. Och jag är här och nu. Det andra. Det existerar inte. Det pockar inte på. Det är bara jag och det jag gör. Det är fint att få vara där. Och det som kommer ur mina händer, gör mig glad!”

Jag letar efter fler som vill dela med sig om sitt skapande för att bättre förstå hur Freedom of craft kan bli relevant för fler.

I huvudsak handlar intervjuerna om att förstå vad som är viktigt med skapande. Ibland, som i det här fallet, kan det också bli ett miniporträtt om vi båda känner att det känns bra.

Hör av dig om du tycker det låter trevligt att prata om vad skapande är för dig.

hello@freedomofcraft.com


Phishing – åhh neej!

[artikel]

I uppstarten av Freedom of craft och med marknadsföringen av kursen som Natalya Brashovetska håller i sommar hände… phishing. Jag blev lurad att tro att mitt konto på Facebook skulle stängas ner, och jag gick på det. Stenhårt.

Att starta en sida, inte en profil, på Facebook är milt sagt krångligt. Jag var stressad och ville bara få det klart. Och när det till sist var det, ååååh så skönt!

En vecka senare kommer ett meddelande i Messenger som hävdade att kontot bröt mot ”regler”. Fyll i dina uppgifter här för att bestrida vårt beslut. Om du inte gör det, kommer kontot att stängas.

Jag jobbar med IT. Hur phishing går till är ingen hemlighet, och jag är uppmärksam. Men inte den här gången. Jag fyllde i.

En dag senare kom ett mejl med samma budskap från en adress som slutade med @outlook.com. Det var då jag fattade. Facebook (eller Meta som de numer heter) har såklart en egen mejladress. De använder knappast konkurrenten Microsofts produkt Outlook.

24 timmar efter att phishingattacken skett, googlade jag på upplägget och hittade omedelbart att andra råkat ut för samma sak.

Varför vill de åt min sida? För att den är kopplad till ett annonskonto, som är kopplat till ett kreditkort. De vill kunna spamma med mina pengar.

Känslomässigt tog det all min energi under en veckas tid. Hektiska aktivitet att byta lösenord, koppla bort annonskonto, avlöstes med nervös väntan. Har de fått kontroll över mina konton? Och herregud så arg jag var på mig själv. Så dum jag kände mig!

Men de lyckades inte. Det som räddade mig var att jag redan hade tvåfaktorsautenticering på plats.

Vi som är ”småskuttar” lägger ner otroligt mycket tid och kraft på att driva våra olika initiativ. Sånt här kan ruska om ordentligt. Men även du som bara använder sociala media och andra digitala verktyg för tidsfördriv, utan att ha ett företag, kan råka väldigt illa ut om någon lyckas kapa ditt konto.

Här kommer några råd:

  • Ha inte samma lösenord till alla inloggningar. En bra idé kan vara att skaffa en lösenordshanterare. Jag har en via jobbet som heter 1Password, men det finns andra också.
  • Om du inte redan har tvåfaktorsautenticering, skaffa det, så köper du dig lite tid.
  • Om du blir utsatt. Agera så snart du upptäckt det och byt lösenord. Googla på vad som hänt, och se om andra rapporterat samma sak.

Ta hand om dig där ute i nätdjungeln!


Ett oväntat möte på tåget

[tips]

För ett tag sedan sedan mötte jag den stickande damen Anita på tåget. Det går ju inte att motstå att börja småprata lite.

Det visade sig att hon och några till anordnar en marknad i Borlänge. De söker utställare! Ta kontakt med dem om du vill vara med.

Bild på en flyer med text som lyder: Du som håller på med hnatverk, slöjd, konst eller liknande och vill visa upp dina alster och ditt kunnande.
Kom till Tuna-Hästberg folketspark lördagen den 3 augusti 11.00-16.00.
Under dagen har du möjlighet att sälja dina alster.
Kontakta Veronica Ljungberg 0736334784
Cilla Ljessnoj-Trogens 0701586102.

Kursen med Natalya Brashovetska

[notis]

31 juli-2 augusti samlas ett härligt gäng för att tova tillsammans med Natalya Brashovetska. Det kommer deltagare från Finland och Schwiz och såklart från Sverige. Det blir spännande att få möta nya tovningsvänner.

Vi gör en väskmodell tillsammans, men får kunskap om hur vi kan skapa flera andra modeller. Dessutom tillgång till en videokurs med handledning.

Ännu finns det några platser, och är du riktigt snabb hinner du även välja färger till ditt projekt innan jag beställer ullen. Senast 15 juni behöver jag anmälan och bindande bokning.

Hoppas vi ses!

www.freedomofcraft.com


I nästa nummer

Vad som hände i Ungern, stannar inte i Ungern!

Alldeles säker mer.. jag har saker på lager som inte riktigt formulerats klart…

Vi hörs snart igen.


Vad vill du läsa om?

Tveka inte att tipsa, kommentera och återkoppla!

Prenumererar du inte? Anmäl dig här:

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Freedom of craft i andra kanaler

Följ mig gärna!

www.freedomofcraft.com