Freedom of craft

Med rätt att skapa

Initiativet Freedom of craft syftar till att skapa utrymme för att utforska idéer och fysiska material. Det bygger på övertygelsen att hantverk är ett viktigt sätt att förstå världen, sig själv och andra. Processen att utforska material, blanda, extrahera och komma fram till färger och funktion är avgörande för att nå en kunskap som inte kan skapas på något annat sätt än genom beröring.

Jag vet inte hur det är med dig. Men när jag ägnar mig åt hantverk känns det som om jag öppnar upp ett utrymme som är fyllt, och blir fyllt, med icke-verbal kunskap. Det händer något i utkanten av mitt medvetande, som bara kan uttryckas genom att göra, experimentera, prova sig fram, göra fel men också lyckas!

Det är ett ungt initiativ som kickades igång av samarbetet med Natalya Brashovetska och workshopen En mall – många väskor som vi arrangerar tillsammans i Svärdsjö i sommar.

Det känns kul och spännande att skicka ut Freedom of craft i världen!

Delta i initiativet

Jag hoppas att du vill följa med och delta i utvecklingen framåt. Det kan du göra genom att följa Freedom of crafts konton på sociala medier. Där hittar du uppdateringar, tips och inspiration. Du kan också registrera dig för nyhetsbrevet. Det går också jättebra att föreslå nya kurser, teman och utmaningar som du tycker är intressanta och tycker att Freedom of craft ska ta upp. Kika in under Om oss på webben så hittar du ett formulär där.

Men främst av allt vill jag vill gärna dela dina projekt och din process på Freedom of crafts Instagram-konto i form av korta hantverkarporträtt. Om du är intresserad av det, hör av dig så pratar vi!

En viktig kraft och plats

Namnet Freedom of craft är inspirerat av och kopplat till idén om mänskliga rättigheter, vilket kan kännas som att ta på sig stövlar som är ett…antal… storlekar för stora. Men jag påstår att vi i våra moderna liv prioriterar hantverk mindre än vi borde. Att se hantverk som en rättighet att skapa, utforska och knyta an till världen kan ge oss en knuff att prioritera det på ett annat sätt.

Slöjd och hantverk kan hjälpa till att utveckla kreativitet, identitet, självförtroende, välbefinnande och gemenskap, men också självständighet. Hantverk är en färdighet som behövs när vi går mot ett hållbart, cirkulärt samhälle Även om jag anser att skapandet verkligen inte måste vara så kopplat till något som är produktivt. Att utforska, greja och leka räcker bara det!

Freedom of craft är också en lek med ordet freedom. Jag tänker på det som ett ”rikedöme”. Ett utrymme du äger. Som ett inre rum som du kan bo i och besöka när som helst. Men också som att ta plats, att ta rum i besittning och göra anspråk på att skapa.

Freedom of Craft välkomnar dig som vill utforska världen på ett fysiskt sätt och ge din kreativitet utrymme och frihet.

Vem är jag som startar initiativet?

Moa Borén heter jag som är grundare av initiativet Freedom of craft. Min vision är att förespråka hantverk som ett sätt att både veta och lära något om sig om sig själv, andra och världen. Freedom of craft gör detta genom att arrangera kurser och skriva om hantverk, dela idéer och projekt.

Jag har en bakgrund inom det digitala området som kravspecialist och arbetar med att samla in insikter om slutanvändarupplevelsen av digitala produkter. Att arbeta med hantverk är ett viktigt sätt att knyta an till materialiteten i den verkliga värld vi lever i.

Jag bor på landet utanför Avesta med naturen bokstavligt talat inpå knuten. Här ser jag rävar, rådjur, havsörn, svanar och tranor från mitt kontorsfönster.

Porträtt på Moa Borén, grundaren till Freedom of craft.

Låt oss skapa kontakt!

Jag är nyfiken – vad är dina tankar? Hör gärna av dig!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

www.freedomofcraft.com


Prenumerera på nyhetsbrevet

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

©